Noortje Braat

Muziek en theater, creëert en voert uit

Instrumentale Mattheus Passion van Bach/Kracht

In Nederland is de Matthäus Passion van J.S. Bach een decennialange traditie. Ieder jaar weer – ijs en weder en pandemieën diendende – voeren vele gezelschappen dit iconische werk uit. Koor, kinderkoor, twee orkesten, solisten, een dirigent; de paastijd met zijn passies is vaste prik voor veel professionele musici en ook voor veel amateurkoren. Het werk is dan ook bij velen bekend. Vaak met een prettige connotatie, bij sommigen roept het stuk kindertrauma’s op van een drie uur lange zit op harde kerkbanken… 

Egon Kracht & the Troupe spelen voor het eerst in jaren weer een kort, krachtig en levendig alternatief. En ik speel mee!

Als violist draag ik bij aan de bewerking die Egon Kracht maakte voor 7 instrumentalisten, zonder zang. Wat blijft er over van de spirituele zeggingskracht als je de tekst weglaat? – was zijn onderzoeksvraag in 2002. Sindsdien is het werk vele malen uitgevoerd, in verschillende bezettingen. Na een pauze van enkele jaren is deze bewerking nu opnieuw te beleven. 

Het helpt als je hem een beetje kent, de Mattheus Passion. Want dan hoor je hoe slim en liefdevol, hoe trouw en hoe creatief Egon Kracht Bachs meesterwerk concentreerde en omwerkte tot een eigenzinnige tocht voor septet. Deze Mattheus klinkt zeer Bach, en fabelachtig fris.” (Leidsch Dagblad).

Bezetting: Angelo Verploegen (trompet), Michiel van Dijk (saxofoon en klarinet), Noortje Braat (viool), Bokke Rypma (gitaar), Niels Verbeek (marimba), Jakob Klaasse (orgel) en Egon Kracht (contrabas)

In april zijn we vier keer te horen! Zie Agenda.

Voor meer informatie en kaarten: https://www.egonkracht.com/2022/01/25/concerten/