Noortje Braat

Muziek en theater, creëert en voert uit

Op de Jakobsladder

In dit programma bundelen Wiek Hijmans en ik onze krachten en brede muzikale achtergrond om samen met het publiek een moment van bezinning te creëren. Met een eigen, kernachtige benadering van muziek uit verschillende stijlperiodes én eigen composities verklanken we een ode aan het mysterie van het leven.

Op de Jakobsladder is zowel geschikt voor rustige buitenlocaties als intieme binnenlocaties. Interesse? Ik hoor het graag!

Achtergrond
Vanuit mijn behoefte om meer te zingen en nieuwe mogelijkheden daarin te ontdekken is Op de Jakobsladder ontstaan. Samen met Wiek Hijmans ging ik op zoek naar een vorm waarin de muziek en de bezinning centraal staan. Het mysterie, de spiritualiteit in het leven is iets wat ons beiden bezighoudt. Samen zochten we naar de kern van ieder stuk, om zo puur en persoonlijk mogelijk de muziek en de klanken te brengen. De klim de Jakobsladder op is niet enkel harmonieus en dat betekent dat het ook in de muziek soms schuurt. Een mooi en bijzonder onderdeel van de Jakobsladder vormen enkele psalmen van Wiek, uit zijn grote project Psalms Electrified. Voor alle 150 psalmen schreef hij een gitaarsolo. Een muzikale reflectie van wat deze oeroude teksten met hem doen. Op de Jakobsladder kan benaderd worden als één lange meditatie waarin wij je meenemen de muziek en de stilte in.

Datum:
Tijd:
Theater:
Plaats:
Kaarten:
5 maart 2022
20:30
Mascini Theater
Amsterdam
9 maart 2022
20:00
Goede Rede Concerten
Almere-Haven
20 maart 2022
16:00
De Aerden Plaats
Oudebildtzijl
6 november 2022
16:00
City of Wesopa
Weesp
Bestel kaarten
Over Wiek

Wiek Hijmans (1967) speelt sinds zijn elfde jaar elektrische gitaar. Zijn interesse in zowel klassieke als populaire muziek heeft hem altijd gemotiveerd om zich te wijden aan het integreren van zijn instrument in de klassieke muziektraditie. Hij was de eerste elektrische gitarist aan de klassieke afdeling van de Manhattan School of Music, waar hij voor zijn werk de Andrés Segovia Award ontving. Hij is actief in de internationale hedendaagse gecomponeerde/open score/improv/ jazz wereld. Hij werkt vaak met ASKO Schönberg, Ensemble MAZE, David Kweksilber en vele andere nieuwe muziekgroepen. Hij componeerde vele stukken, vaak voor eigen ensembles en theater. Onlangs componeerde Hijmans 150 stukken voor elektrisch gitaar solo, als reactie op de 150 teksten uit het Boek der Psalmen, getiteld Psalms Electrified.